Legenda lui Mos Nicolae

Chiar daca am ajuns la varsta in care multi dintre noi nu mai credem in lumea minunata a povestilor, mari sau mici, in preajma sarbatorilor de iarna ne lasam purtati de magia si caldura acestei perioade si devenim iar copii.

Asa cum cei mici asteapta cu sufletul la gura, in fiecare an, venirea unui batranel atat de iubit …Mos Nicolae, asa si noi, cei mari, retraim acele momente dragi care incep cu …mai sti cand eram mici si …?.

Poate v-ati intrebat de multe ori de unde vine si cine este acest minunat Mos Nicolae ?

Va invit sa va asezati confortabil in fotoliu cu o cana fierbinte de ciocolata calda cu scortisoara si sa descoperim impreuna frumoasa povestea a lui Mos Nicolae.

Superstitii-de-Mos-Nicolae

Legenda prezinta povestea unui nobil sarac, tata a trei fete pe care nu le putea marita din cauza lipsei de avere. Se spune ca atunci, in acele vremuri, pentru ca o fata sa se casatoreasca cu alesul ei avea nevoie de o zestre destul de mare daruita de tatal ei, cu cat zestrea era mai mare cu atat sansele de a gasi un sot bun erau mai mari. Cand cea mai mare dintre fete a ajuns la varsta la care trebuia sa se marite, episcopul Nicolae a lasat la usa casei nobilului, pe timp de noapte, un saculet cu aur. Acelasi lucru s-a intamplat si cand a venit vremea celei de-a doua fete. Dar cand a venit vremea de maritis si pentru ce-a de a treia dintre ficele lui, curios sa afle cine ii lasa saculetii cu aur, a stat de paza si l-a vazut pe Nicolae. Acesta isi da seama ca este urmarit si a luat saculetul, s-a urcat pe casa si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta care era pusa la uscat. De aici si traditia conform careia se agata sosetele de semineu in noaptea de 5 decembrie. Nicolae l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a respectat rugamintea episcopului si a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neasteptat credea ca este de la Nicolae si ii multumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit conform legendei simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur, oferite ca portocale cu ocazia Sf. Nicolae.

Exista multe povesti si legende in care Sf. Nicolae este infatisat ca protector al copiilor si saracilor. El este sarbatorit in multe zone ale Europei si primit cu bucurie de multi micuti dar si de cei mai mari, in casele si sufletele lor.

Acum ca stim si legenda acestui frumos personaj, sa incepem sa ne lustruim si pregatim ghetutele pentru seara magica ce urmeaza sa vin.

Mos Nicolae fericit!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s